Khamis, 3 September 2015

#TipShanasTravel : 1. Kuala Terengganu - Pulau Kapas Part 1

Assalamualaikum dan salam 1 Malaysia!


Terdapat banyak pulau yang mengelilingi Malaysia termasuklah Pulau Langkawi, Pulau Tioman, Pulau Rawa dan sebagainya. Pulau-pulau di Malaysia sudah terkenal di mata dunia dengan pantai yang menenangkan dengan kos yang agak murah jika dibandingkan dengan pulau di kawasan luar malaysia. Menurut kajiselidik yang telah dibuat oleh rangkain berita CNN, Pantai di Pulau Perhentian Kecil berada di kedudukan nombor 13 manakala di kedudukan 21 adalah pantai Juara di Pulau Tioman, Pahang dan pantai Tanjung Rhu, Langkawi, Kedah berada di nombor 49. Nampak kan pulau di Malaysia juga punyai kelebihan setanding dengan pulau di luar negara.

Pada kali ini saya akan mencatat pula pengalaman saya menjelajah ke Pulau Kapas yang terletak di Terengganu. Pulau Kapas merupakan sebuah pulau yang paling bajet dalam Malaysia. Saya memulakan perjalanan dengan menaiki bas ke Kuala Terengganu dari Kuantan , Pahang dengan seorang lagi rakan saya. Perjalanan mengambil masa lebih kurang 4 jam. Tiket untuk perjalanan dari Kuantan ke Kuala terengganu adalah sebanyak RM19.60. 

Setibanya kami di sana pada pukul 3 petang, saya terus walk in ke Hotel Teratai Tenang. Dengan harga lebih kurang RM60 semalam kami bermalam di sana. Sesuai dengan konsep backpackers, kami tidak langsung mengambil sebarang kenderaan awam yang lain. 


Hotel Teratai Tenang

Hotel ini sangat sesuai untuk mereka yang mahu bermalam dengan konsep backpackers. disini juga disediakan dengan wifi. Disamping itu juga terdapat kedai makan yang berhampiran dengan hotel. Bilik yang kami menginap ini adalah berkongsi bilik air. Berpadanan dengan bajet rendah kami. Jangan risau disini InsyaAllah selamat semuanya. Biliknya pulau setanding dengan bilik-bilik single di hotel yang lain. katil yang disediakan adalah double. Jadi untuk kami berdua tidur malam pun selesa. 


Turtle Valley
Pasar Payang 


Kos pada hari ini untuk seorang adalah 

Tambang bas       =      RM 19.60
Hotel                  =      RM 30
Makan                 =      RM 15


TOTAL                =      RM 64.60


Entry ini akan bersambung di part ke 2

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Terima kasih untuk komen anda :)